Hljeba, hljeba gospodaru! Ne vidjesmo davno hljeba! Ili… A’simigašukno!

Totalno sam glupava za ovu današnju savremenu matematiku!

 

Kako to od 10, nešto naraste na 22-25 preko noći?

Razumem ja kako naraste patka. Duvaš, duvaš a ona raste i raaaaste. Patka je dakao gumena, sa visokim stepenom elastičnosti. Znamo svi da je elastičnost mehaničko svojstvo materijala da se (nakon prestanka delovanja sile koja ga izobličuje) vrati u svoje prvobitno stanje (oblik).

Ali, kako nešto što je do juče trebalo da bude „smanjenje od 10%“, skoči na 22-25? Ko je duvao??? Ko!?!

Nešto razmišljam…

Ako smanje plate i penzije, kome će u stvari biti bolje?

Penzionerima ne! Zaposlenima ne! Đacima&Studentima? Ne! 

Da mi se objasni posebno: 

– ako su manje plate/penzije, logično je da je potrošnja manja. Manja potrošnja znači manju proizvodnju. Manja proizvodnja znači zatvaranje fabrika/proizvodnih pogona/pički materinih. Ko je onda tu profitir0? Kome je to bolje? I kako? (prihvatam i da mi se nacrta – Hvala!)

To smanjenje od 10% je uglavnom mesečni iznos Infostan-a po domaćinstvu. Ako ja ne budem imala da platim tih par ‘iljada, neko će morati.

Ima li dobrovoljaca!? Neki altruista možda u zadnjim redovima? Donator? Eventualno sponzor… Okej! Okej! Samo sam pitala, šta se odmah pravite da lete štuke!?

Penzionerima je za tih 10% (čitaj 22-25%) umanjenja, uskraćeno pravo na lečenje, bolji život, vitamine… Zaposlenima je to duplo više nego penzionerima, što naravno znači da ćemo opet upasti u dužničko ropstvo kod banaka stranih, krvopija i  zelenaša, i to ne svojom voljom, već zbog toga što nam je finansijski konstruktor smestio kolac direktno u rektum. 

Aućh!

 

A’simigašukno!

Vala jesi…

Ovaj potez koji je nametnula Vlada je klasični harač*, ako pre toga nisu ispunjeni i ostali delovi finansijske konstrukcije.

Step One! (Korak prvi!)

Polazim od pretpostavke da su od tajkuna, narkodilera i mafijaša već uzeli ono što nije zarađeno poštenim radom, prodali po tržišnoj ceni i napunili budžet.

Takođe želim da verujem da su svi oni koji su pljačkali državu preko fondova raznih, nameštenih javnih nabavki i fantomskih firmi vratili u državnu kasu sve do zadnjeg dinara/evra/dolara.

Step Two! (Korak drugi!)

Nadam se da je sve ovo što ću sada da nabrojim ušlo već odavno u budžet, da ne bih postavljala glupava pitanja tipa:

Gde su pare od prodaje državnih preduzeća?

Iznajmljivanja poslovnog prostora?

Taksi i nameta za budale? Nepismen i neuk svet..  Taksa za držanje baba Cokine kokoške u krilu na mesečnom nivou od 2 RSD po kilogramu težine (ne baba Coke, nego kokoši, neuki svete) + naknada za grejanje kokošijeg dupeta (koja ide direktno baba Coki, preko prelaznog računa NBS uz proviziju od 69%), taksa za bojenje jaja za Uskrs, naknada za topljenje sveća sa novčanica na ikoni i sl.

Gde su pare od prodaje službenih automobila? Od smanjenja reprezentacije? Troškova goriva? Gde su pare od dnevnica od Bgd do Lazarevca, Mladenovca, Velikog Mokrog Luga i Guncata?

ZNAČI nema postavljanja glupavih pitanja – računam da su pare u budžetu!

Step Three

Naravno Lemon Tree

I kao što kažu u ovoj simpatičnoj pesmici….“juče si mi govorila o plavom, plavom nebu … a jedino što vidim je limunovo drvo!“

Kiselo, a?

Mene kao da jebe kiselina u želucu kad samo pomislim da ću do kraja 2017. da jedem testo na ‘iljaduijedan način. I da dobijem ‘iljaduijednokilo  neki kg viška na višak koji sam već nabacila hraneći se u skladu sa primanjima. Možda dobijem i čir na dvanaestopalačnom ako nastavim da se nerviram zbog stezanja kaiša, koji, baj d vej, uopšte ne ide uz moj personaliti i lajf stajl! 

Je l’ da da ne ide!?

S tim u vezi, razmišljam da napravim fešn blog. Da se slikam svakog radnog dana, pre posla recimo… Ili na poslu, pošto teško da bih samu sebe uslikala u celini i celosti. Eeeee, onda biste videli kako sam ja jedno vrlo skromno žensko biće. Tri suknje i dve bluze pa frikombinuj! 

http://sketchtoy.com/63440398

 

I eto! Ko bi pretpostavio da ću zbog smanjenja plate da postanem modna blogerka!? KO!? 

#životpatotiE

Idem da sanjam. Možda se probudim u nekoj drugoj državi. Manje komplikovanoj i koja voli svoj narod.

Ali ako se probudim u istoj, jedno je sigurno! Dinar je stabilan! 

* I kad bolje razmislim, još smo i odlično prošli. Evo šta su još mogli da nam urade… Juuuuu naopako…

„Mažuranić je radnju svog speva razvio u pet pevanja: Agovanje, Noćnik, Četa, Harač i Kob.

Harač, najduže je i sadržajno najbogatije. U njemu je Smail-aga prikazan u ulozi haračlije. Razuzdan i obesan, sa uživanjem muči raju. Pokušava da ubije jednog zarobljenika, ali ga ruka izdaje i oštri džilit izbije oko njegovom slugi Saferu. Ljut što se osramotio pred rajom, on hoće da iskali bes na nedužnima, pa naređuje slugama da zaigraju konje za koje je raja privezana. U strahu od neuspeha u sakupljanju harača, aga izmišlja još groznije muke: naređuje slugama da polumrtvu raju osveste kamdžijama. Poljem se razleže surov agin glas: Harač, harač, rajo, treba, a kao odgovor čuje se vapaj siromaha:Hljeba, hljeba, gospodaru! Ne viđesmo davno hljeba! Zatim dolaze nova mučenja: gvožđa, falake (klada sa konopcem ili lancem u sredini kojim se krivcu vezuju noge radi mučenja) i konop, a u smiraj dana trenutak predaha i smišljanje novih muka…“

 Prepisano sa http://www.tabanovic.com/

 

 

24 одговора на “Hljeba, hljeba gospodaru! Ne vidjesmo davno hljeba! Ili… A’simigašukno!

  1. Ako ti ipak čitaju blog (u šta sujmam jer mislim da ne čitaju ništa) ti obriši komentar da i ovo ne sVate ko predlog…Pitaš se kome će biti bolje? E vid vako. Mislim da je to sve zbog kampanje da zaveštamo svoje organe državi, jerbo se malo ljudi javilo. Sigurna sam da će crno tržište organima procvetati, kao i da ćemo svi živeti barem bez jednog bubrega (krajnja je bahatost imati oba). I ja bi i to upisala u ličnu kartu, dabome lažnu jer samo takve su ovde važeće.

  2. 🙂 🙂 🙂 Odlučih da svoj doprinos mučenju dam nabrojivši nekoliko čuvenih Agencija i koječega još, institucija koje su nam neophodne i neizostavne, a u kojima se prima plata više puta veća od harača: Agencija za pomorski saobraćaj (!!!), Fond za socijalne inovacije, Zadružni savez Srbije (imao bi zaista smisla, da još ima zadruga), Agencija za socijalno stanovanje(!!!), Agencija (ili nešto drugo) za jonizujuća zračenja i nuklearnu sigurnost… Itd, itd, itd…

  3. One tvoje nade će to i ostati, pare su rasporedili već po džepovima celIH FAMILIJA, lopovskih.
    Rek’o, tamo neki: u Srbiji sve isto, sem vremena! Jegi ga, ustanovili, ONI, što su smislili kako da poprave budžet otimanjem od sirotinje, da su se ipak UŽASNO ZAJEBALI, jer, nisu dovoljno oteli od penzionera. Ja imam DEBELU sreću što mi je penzija 16400 pa mi nisu „oteli“ u ovoj turi, što ne znači da i neće, jer, BUDŽET treba napuniti, kaj ne?
    Hvala ti što si rekla sve ono što što svi mi mislimo! 😕

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s